Yuan Gong

Kenmerken 

Yuan Gong is een bijzondere vorm van Qigong. Deze vorm is ontwikkelt door Yuan Tze en onderscheidt zich doordat het relatief eenvoudige vormen zijn maar toch heel effectief. 

Volgens Yuan Tze wordt de effectiviteit voor 10% bepaald door de mate waarin je de oefeningen met correcte bewegingen en houdingen uitvoert, voor 40% door je aandacht en intentie van de oefening er goed bij te houden en voor 50% door je algemene staat van zijn. Deze laatste is bij voorkeur kalm, vrij en natuurlijk. Daarom ligt het accent niet op de details van uitvoering, maar om de aandacht en je bewustzijn dat je erbij hebt. Die manier van aandacht zou je kunnen vergelijken hoe je iemand of een dier streelt. Je denkt wel na hoe je dat doet, maar de kwaliteit van de streling wordt vooral bepaalt door wat je erbij voelt en door je aandacht erbij.

Verder is Yuan Gong een onderdeel van Ren Xue. Dit komt onder meer tot uiting aan de centrale plaats die de kwaliteiten van het hart krijgen toegedicht. Deze zijn vertrouwen, openheid liefde, dankbaarheid en respect.

 

Het doen en leren van oefeningen  

De Yuan Gong oefeningen kun je vergelijken met dansvormen. Afhankelijk van de soort oefening duurt het een paar of meerdere lessen voordat je die dans in basis kunt uitvoeren. Hoe vaker je ze oefent hoe meer je erbij gaat ervaren en beleven en wordt de werking sterker.

De oefeningen maken je energieker en tegelijk rustiger. Verder wordt je er meestal blij van. Om deze goede staat van zijn vast te houden, is het zeer aan te bevelen om dagelijks Yuan Gong oefeningen te doen.

 

Het niveau van de oefeningen

In de cursussen van Qigong Natuurlijk worden oefeningen van level 1 aangeboden. Dat is een eenvodig niveau maar deze oefeningen zijn al heel krachtig. Af en toe worden deze aangevuld met hart meditaties van Yuan Gong.


De 6 verzen

Bij de oefeningen van Yuan Gong is de staat van het bewustzijn belangrijk. Door middel van een korte meditatie stem je je aandacht en waarneming af, waardoor een Qi veld ontstaat. Dat zou je kunnen omschrijven als een open mind set, die erop gericht is je in een kalme, harmonieuze en gezonde staat te brengen en te houden.


Breng je aandacht naar binnen in je lichaam en wordt de ruimte en de leegte gewaar die daar is

Breng dit gewaar zijn steeds verder naar buiten en wordt er een met het universum

Trek dit gewaar zijn dan weer terug tot in je lichaam, kalm en vredig.

Open opnieuw naar het universum met diep respect en ontzag

Laat het stralende universum je hart voeden met liefde en mededogen

Voel je ontspannen, vrij en vreugdevol. De Qi stroomt harmonieus en soepel door je lichaam.


Qigong Natuurlijk
Harmonie met jezelf, anderen en de wereld